Fundacja

Fundacja im. abp. Józefa Kowalczyka Prymasa Polski została powołana 20. października 2014 r. w 25. rocznicę święceń biskupich abp. Józefa Kowalczyka.

Celami Fundacji są:

• wspieranie działalności Ośrodka Opiekuńczo – Rehabilitacyjnego dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej Caritas Diecezji Tarnowskiej w Jadownikach Mokrych,
  • prowadzenie działalności charytatywnej przez niesienie pomocy najbardziej potrzebującym: dzieciom, młodzieży, osobom starszym, chorym i niepełnosprawnym w Jadownikach Mokrych,
  • sprawowanie pieczy nad dziedzictwem tzn. nieruchomościami, zbiorami i dokumentacją upamiętniającymi pontyfikat św. Jana Pawła II oraz posługę abp. Józefa Kowalczyka Nuncjusza Apostolskiego i Prymasa Polski, wywodzącego się z Jadownik Mokrych,
  • wspieranie w miejscowej parafii inicjatyw duszpasterskich i charytatywno – społecznych,
  • wspieranie lokalnych inicjatyw kultury, tradycji i patriotyzmu zakorzenionych w wartościach chrześcijańskich.

Fundacja łączy dotychczasową działalność Ośrodka Opiekuńczo – Rehabilitacyjnego w Jadownikach Mokrych z posługą abp. Józefa Kowalczyka i jest odpowiedzią na wezwanie św. Jana Pawła II do wrażliwości na ludzkie cierpienie oraz realizacją chrześcijańskiej wyobraźni miłosierdzia.

Jest również darem wdzięczności i szacunku dla abp. Józefa Kowalczyka za wszelkie dobro, które przez niego stało się udziałem wspólnoty Ośrodka i parafii w Jadownikach Mokrych. Jest także wyrazem jego miłości do swojej „małej Ojczyzny” oraz przedłużeniem dotychczasowej posługi najbardziej potrzebującym.

33-271 Jadowniki Mokre 340
tel.: 14 641 75 01